• Klímás kérdése van? Telepítést is szeretne?
 • Hívjon minket!+36 30 26 05 756
 • Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00 Szombat - Vasárnap: zárva

Lemezes hőcserélő savazása

Hőcserélő savazás, gázkazán tisztítása, lemezes hőcserélő tisztítása, kazán savazása

A hőcserélő vagy a lemezes hőcserélő savazása tisztítása során a gázkazán vízzel érintkező alkatrészein lerakodó vízkövet, szennyeződést távolítjuk el speciális vízkőmentesítő berendezés használatával. Ez történhet kényszermosatással sav által vagy ultrahangos mosóberendezéssel.

Időben elvégzett gépi savazásával megmenthetők a kazántestek, hőcserélők a további károsodástól és az újkori paramétereik visszanyerhetőek.

Az elvízkövesedett fűtési és melegvíz hőcserélők ismérvei.

 • Túlmelegedésre utaló hibajel rendszeres előfordulása, kazánok leállása
 • Használati melegvíz hőfok ingadozás – időszakonként teljes kihűlés
 • Működés közbeni kazánzajok szokatlan hangok megjelenése
 • Gyenge fűtés és melegvíz kapacitás, aránytalanul kevés hőleadás
 • Energia túlfogyasztás mellett leromlott teljesítmény
 • Hőérzékelők téves értékelése, hibás üzemelés, vészleállás gyakorisága

Kazánok hőcserélőjének vízkőtlenítése

A leggyorsabb és leghatékonyabb ellenőrzött folyamat a gázkazánok hőcserélőinek vízkőtelenítésére. A hőcserélő savazáshoz Rothemberger Rocal 20 típusú kazán savazó berendezést használunk. A savazáshoz Rothenberger Rocal Acid Multi vízkőmentesítő hangyasavat használunk általában. A savazáshoz a kazánok hőcserélőjének anyagát és a gázkészülék gyári paramétereit figyelembe véve határozzuk meg a savazásnál használt vízkőoldót. A vízkőtelenítő helytelen megválasztása  kárt tehet a hőcserélőben. Sokan házilag az otthoni sósavat használják de ez károsítja a lemezes hőcserélő anyagát és idővel kilyukad a hőcserélő. Tehát az otthoni körülmények közötti savazást nem ajánljuk.

Fűtésrendszer vegyszeres kezelés

Az eredeti melegvíz és fűtés teljesítmény közeli állapot visszaállításához, azonban nem elég a hőcserélők gépi vegyszeres tisztítása. Ennél komplexebb eljárást kell alkalmazni, ha az eredeti teljesítménnyel közel megegyező eredményt szeretnénk elérni.
A hőcserélők leromló teljesítményét nem kizárólag a lerakodott vízkő okozza. A fűtésrendszerből bekerülő szennyeződés is csökkenti az áramlási keresztmetszetet. Ennek következtében az átfolyási és a hőteljesítmény folyamatosan romlásnak indul. A fűtésvezetékek és radiátorok vegyszeres kezelését nagynyomású direkt rendszerű mosógéppel végezzük. A folyamatot a technikai paramétereket figyelembe véve különböző speciálisan erre a célra fejlesztett kemikáliákkal támogatjuk.

Fűtésrendszerben lévő szennyeződés eltávolítása

Fűtésrendszer kitakarítását Rothenberger kényszeröblítő berendezéssel hajtjuk végre. A fűtésrendszerek teljesítményének feljavítására használt speciális berendezés, nagy teljesítményű Grundfos szivattyújával megkönnyíti a kazánok hőcserélőiben, radiátorokban és fűtésvezetékben a takarítást. Megfelelő adalék használatával kombinálva könnyedén eltávolítja az összes lerakodott szemetet.

savazas-vizkotelenites

Kazántest hőcserélő vízkőtelenítés

A kazántest hőcserélők vízkőmentesítése, tiszítása sosem haszontalan dolog. Nem javítja meg a meghibásodott kazánt viszont sok meghibásodástól megóvja azt.

A vízkő eltávolítását minimum két évente érdemes elvégezni.

A vízkövesedés legfontosabb jelei

Túlmelegedésre utaló hibajel rendszeres előfordulása:

 • kazán leállás
 • használati meleg víz hőfok és mennyiség ingadozás
 • időszakonként teljes kihűlés
 • működés közbeni kazánzajok szokatlan hangok megjelenése
 • gyenge fűtés és melegvíz kapacitás, aránytalanul kevés hőleadás
 • energia túlfogyasztás mellett leromlott teljesítmény
 • a kazán hőérzékelők téves értékelése, hibás üzemelés
 • vészleállás gyakorisága

A gázkazán vízzel érintkező alkatrészein lerakodó vízkő és más szennyeződések eltávolítása speciális savazó berendezéssel távolítható el. Időben elvégzett vízkőmentesítő savazás megmentheti a kazántestet hőcserélőt a további károsodástól. A savazás helyszínen elvégezhető vízkőmentesítő folyamat bármilyen típusú kazánnál kombicirkónál vízmelegítőnél alkalmazható, beleértve a meleg vizes fűtő és meleg víz ellátó berendezések bármely típusát. A helyszíni savazás a vízkő eltávolítás kontrollált körülmények között megy végbe. A savazó berendezés a vízkőoldó váltakozó irányú áramoltatásával teszi eredményesebbé a vízmentesítést. A kazántest hőcserélő savazásának hatása azonnali eredményt hoz.

vizkotelenites-gepi-savazasA helyszíni savazás a leggyorsabb és leghatékonyabb ellenőrzött folyamat a gázkazánok hőcserélőinek vízkőtelesítésére. A folyamatot  speciálisan vízkő eltávolítására kifejlesztett savazó berendezéssel végezzük. A hőcserélő és a kazántest tisztítása a készülékből való kiszerelés nélkül történik. A savazáshoz a kazán hőcserélőinek anyagát figyelembe véve határozzuk meg a savazásnál használt vízkőmentesítő anyagot. A vízkőoldó helytelen megválasztása kárt tehet a hőcserélőben.
Helyszíni savazás kazántest hőcserélőinek vízkőtelenítése a köztudattal ellentétben nem nagy nyomású savazó anyag keringetésén alapszik. A savazás lényege a vízkőmentesítő adalék alacsony nyomáson, emelt hőfokon való keringtetése a szennyeződött hőcserélőben, vízköves kazánban. A vízkőoldó áramoltatása a savazó berendezés saját szivattyújával történik. A nagynyomású vízkőteleintés kárt tehet az elöregedett, szűkült keresztmetszetű kazántest járataiban. A legjobb példa erre az amúgy is érzékeny bitermikus rendszerű hőcserélők tisztítása. A cső a csőben kazántestek tisztítása külön odafigyelést és szakértelmet igényel. Sajnos még a legnagyobb körültekintéssel történő savazás is végzetesen sülhet el.

Kazán savazás, fűtésrendszer vízkőmentesítés

Az eredeti melegvíz és fűtés teljesítmény közeli állapot visszaállításához, azonban nem elég a hőcserélők helyszíni tiszítása. Ennél komplexebb eljárást kell alkalmazni mégpedig a fűtési rendszer vegyszeres tisztítását.

A hőcserélők leromló teljesítményét nem kizárólag a lerakodott vízkő okozza.

A fűtésrendszerből bekerülő szennyeződés is csökkenti a hőcserélők áramlási keresztmetszetét. Ebből fakadóan a hőcserélők teljesítménye ismét romlásnak indul.