• Klímás kérdése van? Telepítést is szeretne?
  • Hívjon minket!+36 30 26 05 756
  • Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00 Szombat - Vasárnap: zárva

Gáz visszakapcsolás menete

+36 (30) 260 57 56

Gáz visszakacsolás menete

A gázóra leszerelése olyan helyzet, amellyel bárki találkozhat, legyen az tervezett karbantartás vagy egy probléma miatt. Ha a gázszolgáltató vagy más hivatalos szerv a gázórát leszereli az otthonában, fontos tudni, hogy hogyan kell helyesen visszakapcsolni azt. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a gázóra visszakapcsolásának menetét, hogy biztonságosan és törvényesen lehessen újra használni a gázt.

Gázszolgáltatás visszakapcsolása

A gázszolgáltatás visszakapcsolását minden esetben írásban kell kezdeményezni a területileg illetékes gázszolgáltatónál. A megrendelés részét képezi a költségvállaló nyilatkozat, amelyben a visszanyitást kezdeményező ügyfelünk vállalja a felmerülő költségek megfizetését.

A visszakapcsolás további feltételei

A gázellátó rendszer fél éven belül sikeres tömörségi nyomáspróbát követően üzembe helyezhető, ha a csatlakozó vezetéken és a felhasználói berendezésen nem történt átalakítás és a gázszolgáltatás szüneteltetésére gázdíj hátralék miatt vagy a fogyasztó megrendelése alapján vagy a felhasználási hely megszüntetése miatt került sor.  Fél évnél hosszabb időszak után sikeres szilárdsági és tömörségi nyomáspróba után helyezhető üzembe a rendszer. Ekkor egy gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálót kell megkérni a próbák elvégzésére és a jegyzőkönyv kiadására. A szolgáltatás díjköteles.

Polyák Zoltán gáz műszaki-biztonsági felülvizsgáló +36302605756

Ha gázdíj hátralék miatt került sor a gázszolgáltatásból való kizárásra, a visszakapcsolás feltétele a díjhátralék rendezése és a helyszínen sikeres tömörségi nyomáspróba elvégzése. Sikertelen tömörségi nyomáspróba esetén a felhasználási hely műszaki ok miatti kizárására kerül sor. 

Műszaki ok (átalakítás, felújítás, szabálytalan helyzet, sikertelen visszakapcsolás gázdíj hátralék kiegyenlítése után) miatti szüneteltetés esetén, a javítást – illetve amennyiben szükséges tervfelülvizsgálat és sikeres műszaki-biztonsági ellenőrzést – követően kerül üzembe helyezésre a rendszer.

A gázszolgáltatás helyreállításának költségét – a területileg illetékes elosztó mindenkor érvényes szolgáltatási díjszabása alapján – előleg bekérő vagy számla ellenében, a munkavégzést megelőzően kiegyenlíti. A területileg illetékes földgázelosztó megnevezését a gázszámla számlarészletező oldalán találja. A földgázelosztó társaságok internetes elérhetőségeit a kapcsolódó tartalmaknál tüntettük fel.

Ügyfelünk vállalja, hogy a gázszolgáltatás visszakapcsolásának napján, az előre egyeztetett időtartamon belül a felhasználási helyre a bejutási lehetőséget biztosítja.

 

  1. Hívja a Gázszolgáltatót: Az első lépés az, hogy vegye fel a kapcsolatot a helyi gázszolgáltatóval. Értesítse őket a gázóra leszereléséről és kérje meg, hogy küldjenek egy képzett szakembert a visszakapcsolásra. Fontos, hogy csak engedéllyel és hivatalosan képzett szakember végezze el a munkát.

  2. Ellenőrizze a Belső Gázrendszert: Mielőtt a szakember megérkezik, győződjön meg róla, hogy a belső gázrendszere biztonságos és nincs szivárgás vagy más probléma. Ha észlel gázszagot vagy gyanús jelenségeket, azonnal hívja a gázszolgáltatót vagy a tűzoltóságot, és hagyja el az épületet.

  3. Engedélyek és Dokumentáció: Győződjön meg róla, hogy rendelkezik minden szükséges engedéllyel és dokumentációval a visszakapcsoláshoz. A gázszolgáltató vagy a helyi hatóságok előírhatják, hogy előzetes engedélyek szükségesek a munka elvégzéséhez.

  4. A Szakember Munkája: A képzett szakember megérkezésekor hagyja, hogy ő végezze el a munkát. A gázóra visszakapcsolása szakértelmet igényel, és csak a megfelelő képzéssel rendelkező személyeknek szabad elvégezniük. Ne próbálja meg saját maga visszakapcsolni a gázórát.

  5. Ellenőrzés: Miután a szakember befejezte a munkát, ellenőrizze a gázóra helyes működését. Győződjön meg róla, hogy nincs szivárgás és minden gázberendezés biztonságosan működik.

  6. Gázóra Olvasás: Ne felejtse el rendszeresen leolvasni a gázórát, és továbbítsa az olvasásokat a gázszolgáltatónak, ha erre szükség van. Ez segít elkerülni a vitákat és a pontatlan számlázást.

A gázóra leszerelése és visszakapcsolása komoly ügy, és mindig hagyja, hogy erre képzett szakemberek végezzék el a munkát. A gázbiztonság kulcsfontosságú, és a szabályok és előírások betartása megelőzi a baleseteket és a problémákat. Ha kérdései vagy aggályai vannak a gázóra visszakapcsolásával kapcsolatban, mindig forduljon a helyi gázszolgáltatóhoz, akik segítséget nyújthatnak és iránymutatást adhatnak.

Gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálat